Diverse interessante artikelen: Handvest van de AardeNatuurlijker ritmeDe Tuinen van Eenvoud,

Natuurlijker Leven


Heerlijk dichter bij de natuur, rust, eenvoud, eerlijkheid, eerbied, enz enz.
Allemaal woorden waar velen van ons naar verlangen.
Vragen als: moet het allemaal zo moeilijk, snel, hard, rationeel, en
respectloos?
Allemaal vragen die velen onder ons zich dagelijks stellen.

Zijn al die vragen terecht en is ons verlangen wel echt?
In ieder geval is het goed hierover na te denken en jezelf deze vraag te stellen.

Voor diegene die zich deze vraag niet willen stellen houdt het verder lezen nu waarschijnlijk op, 
mits zij überhaupt  op deze website terecht zijn gekomen.
Maar u wel, u bent hier en leest nog altijd.
En dat geeft een goed gevoel, dat steeds meer mensen onze site bezoeken en 
proberen om samen met omgeving, gezin, tuin, dieren en natuur een natuurlijkere manier van leven te bereiken.

 

Met eerbied leven en ons bevoorrecht voelen alle geneugten van de kosmos te ervaren. Tijd

Tijd is een rekbaar begrip. Als je je verveelt lijken de minuten voorbij te kruipen en als je het naar je zin hebt vliegen de uren om. Maar wat ís tijd eigenlijk? Tijd is de meetlat van ons leven. Vroeger kenden we alleen het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en de cyclus van de hemellichamen. Natuurvolken leven nog steeds volgens dat patroon. Tijd is de almaar voortschrijdende ontwikkeling van het universum, door mensen uitgedrukt in eenheden van uren, minuten en seconden. Mechanisatie en industrialisering maakten van ons leven een race tegen de klok. Machines werken sneller en de mens werd een tijdslaaf, ondergeschikt aan de massaproductie.

Ons natuurlijk tijdsbesef is ontregeld. We verlengen de dag met kunstlicht, proppen onze agenda's vol zonder pauzes, gaan tot diep in de nacht uit en slapen vervolgens een gat in de dag... We vliegen ons een jetlag, eten producten van alle seizoenen door elkaar, slaan maaltijden over of nemen een kant-en-klaar tussendoortje, kunnen op elk moment boodschappen doen en zappen de hele wereld af om maar van alles op de hoogte te blijven... Met ons horloge als prikklok. Logisch dat zo veel mensen moe zijn en de regie over hun leven kwijt raken.

Als je het gevoel hebt te wórden geleefd is het raadzaam je regelmatig af te vragen hoe je met je tijd omgaat. Wat wíl je met je leven? Wat is je missie? Aan dat doel zou je de meeste tijd moeten besteden; voorrang geven aan datgene wat je écht belangrijk vindt, waarvoor je je met hart en ziel wilt inzetten. In de praktijk komt daar meestal niet veel van terecht. Allerlei verplichtingen, spoedeisende zaken en verleidingen weerhouden ons van ons doel
Wil je meer grip krijgen op de tijd (en daarmee op je leven), dan zul je onderscheid moeten maken in hoofd- en bijzaken. Dat kan gevolgen hebben voor je werk, de mensen met wie je omgaat, de bezigheden die je in je vrije tijd uitoefent en de wijze waarop je je leven organiseert. Met toepassing van timemanagementtechnieken kun je efficiënter leren werken, maar dan moet je wel over de nodige zelfdiscipline beschikken. Een valkuil kan zijn dat de vrijkomende tijd meteen weer aan nieuwe taken wordt besteed. Zo kom je nooit uit de spiraal van toenemende tijdsdruk.

Regelmaat en structuur kunnen je helpen je persoonlijke levensritme terug te vinden. Alles wat leeft heeft zijn eigen ritme, een pulserende golfbeweging van activiteit en rust. Ons slaap-/waakritme maakt ook deel uit van die cyclus. Mensen hebben een inwendige klok die een actieve periode aangeeft van gemiddeld ongeveer anderhalf uur. Daarop zou telkens een korte tijd van rust en ontspanning moeten volgen om onze hersens en ons lichaam op te laden voor de volgende ronde. Het loont beslist de moeite uit te zoeken bij welk ritme en rond welke tijd je jezelf het beste voelt en daar de activiteiten op af te stemmen.

Breng structuur aan door op vaste momenten te eten, werken, pauzeren en slapen. Houd voor regelmatig terugkerende taken dezelfde volgorde aan. Rooster in je agenda vrije ruimte in om op adem te komen. Ga na wat je meest productieve uren zijn en benut deze voor je belangrijkste bezigheden. De overige tijd gebruik je voor minder veeleisende karweitjes. Een mens is nu eenmaal niet constant in topvorm.

Je leven goed organiseren is een kunst. Om het overzicht terug te krijgen heb je ruimte nodig: ruimte in je hoofd en ruimte om je heen. Ben je telkens tijd kwijt met zoeken, begin dan met opruimen. Trek er zonodig elke dag een kwartier voor uit. Geef overbodige dingen weg opdat ze niet voortdurend je aandacht blijven vragen. Zaken en taken die je afleiden van je missie kun je schrappen. Wees selectief en oprecht in je vriendschappen. Ga zo mogelijk geen verplichtingen aan die niets bijdragen aan je levensdoel.

 

Terug naar begin pagina| Meer

Voor een optimale winkel ervaring maken we gebruik van Cookies.