Het aantal productiedieren dat diervriendelijker wordt gehouden en valt onder het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft toenemen en stijgt dit jaar met zo'n 3 miljoen naar ruim 20 miljoen dieren. Dat is een groei van 17 procent ten opzichte van 2014. Kippen vormen met ruim 17 miljoen vleeskuikens en bijna 1 miljoen leghennen de grootste groep dieren onder het keurmerk, gevolgd door zo'n 2 miljoen varkens en ongeveer 270.000 runderen en kalveren.
 

  • Dierenbescherming

Directeur Frank Dales van de Dierenbescherming maakt de cijfers vandaag bekend tijdens een bijeenkomst van deelnemende bedrijven in Bunnik. Betrokkenen, zoals supermarkten, slachterijen en vleesverwerkende bedrijven maken daar de jaarlijkse balans op van het succesvolle keurmerk aan de vooravond van de zogeheten 'Beter Leven week', die maandag begint in alle supermarkten. Tijdens deze week, een initiatief van de Dierenbescherming,  is er extra aandacht voor diervriendelijker consumeren en doen veel supermarkten en merken mee met speciale acties en aanbiedingen.

Steeds meer supermarkten kiezen ervoor om hun aanbod duurzamere en diervriendelijker geproduceerde producten groter te maken. Zo maakte Lidl onlangs bekend als eerste supermarktketen volledig over te gaan stappen op een vleesassortiment met minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk. "Een absolute mijlpaal en een belangrijke stap in de richting die we op moeten", stelt Dales van de Dierenbescherming. Zes jaar geleden zette Albert Heijn de eerste grote stap voor het Beter Leven keurmerk door alleen nog maar vers varkensvlees te verkopen met minimaal één ster. Supermarktketen Plus volgt binnenkort en stopt bovendien geheel met het stunten met 'kiloknallers'. Een grote speler als Jumbo is met zijn verse varkensvlees ook aan het overstappen op Beter leven met één ster en maakte deze zomer bekend in 2017 alleen nog maar duurzamer geproduceerd vlees te willen verkopen, waar mogelijk met het Beter Leven keurmerk.

Breed assortiment
Dat er steeds meer dieren profiteren van de groei van het Beter Leven keurmerk komt volgens Dales ook doordat er steeds meer merkfabrikanten bijkomen die producten leveren met het keurmerk op de verpakking. "De afgelopen twee jaar hebben een verdrievoudiging van het aantal producten met ons keurmerk laten zien. Dat is een geweldig resultaat",  stelt Dales die constateert dat er nu met ruim 1.500 producten een zeer breed assortiment in de schappen ligt. "Van soepen tot salades en van kroketten tot straks zelfs honden- en kattenvoer".

Buiten de supermarktbranche begint het Beter Leven keurmerk ook steeds meer een voet tussen de deur te krijgen, hoewel hier volgens de Dierenbescherming nog veel te winnen valt. "Toch zie je ook hier dat foodservicebedrijven, zoals bedrijfsrestaurants en tankstations, gaandeweg hun snacks en broodjes door diervriendelijkere versies met ons keurmerk vervangen", aldus Dales. Als eerste binnen haar branche, verkopen de tankstations van BP bijvoorbeeld al langer gekookte Rondeeleieren, diverse kip- en vleesproducten en Van Dobben snacks met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming

Minder maar beter
Het Beter Leven keurmerk is in 2007 door de Dierenbescherming geïntroduceerd als een 3-sterrensysteem dat de mate van diervriendelijkheid van een product aangeeft: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker.  Het eerste keurmerk werd toegekend aan producenten van een langzaam groeiend vleeskuiken als alternatief voor de plofkip. Met het keurmerk wil de Dierenbescherming consumenten overhalen te kiezen voor minder, maar beter vlees en biedt zij het bedrijfsleven de gelegenheid geleidelijk over te stappen op een diervriendelijker aanbod van vlees en eieren.

De consument herkent het keurmerk van de Dierenbescherming steeds vaker. Volgens onderzoeksbureau GfK is de geholpen naamsbekendheid gestegen naar 74% en kiest 15% tot 20% vaak tot altijd voor producten met het Beter leven keurmerk. In 2015 produceren ruim 1000 boeren voor het keurmerk en verwerken zo'n 260 bedrijven vlees en eieren met het keurmerk. Beter Leven-sterren voor zuivelproducten komen er ook; criteria daartoe worden momenteel ontwikkeld.

www.beterleven.dierenbescherming.nl

    15-10-2015 00:00

Voor een optimale winkel ervaring maken we gebruik van Cookies.