BroodbakkenBroodbak boeken           
  
Je eigen brood bakken, leuk om te doen en lekker om te eten.

Natuurlijk kun je een broodbakmachine kopen en kant en klaar pakjes broodmix, maar veel leuker is het om zelf je eigen mix te maken. Hieronder geven wij een werkwijze weer als voorbeeld, die ons het best bevalt.

ingrediënten natuurlijker brood1          gist/water natuurlijker brood2

Smaken verschillen, maar om een stevig en gezond brood te bakken, hebben wij gekozen voor een mix van lijnzaad, tarwezemelen, zonnebloempitten en havervlokken (foto1).Deze mengen we door elkaar en voegen dit extra toe aan het meel. De gist oplossen in een beetje lauwe melk met een schepje suiker (foto 2).


ingediënten gemengd natuurlijker brood3          gist/water natuurlijker brood4

Het meel nauwkeurig afwegen en het zout en de biologische meelverbeteraar en de zelfgemengde granenmix nu goed onder het meel roeren, het zout mag niet direkt met het gistmengsel in aanraking komen, dat belemmerd het rijzen van je brood (foto 3).
Het gistmengsel begint al goed te rijzen (foto 4).


kneden natuurlijker brood5          kneden natuurlijker brood6

Dan kun je het gistmengsel aan je meel toevoegen en dit al een beetje kneden, dan beetje bij beetje lauw water toevoegen, totdat het deeg een vaste massa word.Ben wel voorzichtig dat je niet teveel water erbij doet, dan gaat je deeg plakken en moet je extra meel erbij doen (foto 5).
Als je een lekkere deegmassa hebt kun je het beste verder kneden op het aanrecht, leef je maar lekker uit en gooi al je energie in het deeg. Hoe meer je er op slaat en ermee gooit, hoe beter het rijsproces. Dit kneden mag zeker 10 tot 15 minuten duren. Je maakt hier de gistcellen mee open en die moeten natuurlijk zorgen voor de groei van je brood (foto 6).


ongerezen deeg natuurlijker brood7          gerezen deeg natuurlijker brood8

Als je goed genoeg gekneed hebt, kun je het brood weer in je mengbak leggen. Dek het af met een schone theedoek en daarover heen een plastic zak. Dat houd de warmte goed vast (foto 7). Na 1 uur rijzen is de hoeveelheid deeg verdubbeld (foto 8).


deeg in bakvorm natuurlijker brood9          natuurlijker brood in over10

Nu kun je het deeg in de bakvormen verdelen, dan laat je ze weer afgedekt met theedoek en plastic zak 1 uur staan rijzen. Je kunt het brood naar eigen idee versieren met insnijden of met de vork vaak inprikken om het luchtiger te maken als je dat wilt(foto 9). Zelf bakken wij altijd 2 broden tegelijk, die passen naast elkaar in de oven en spaart natuurlijk ook weer tijd en energie. Laat de broden nu op de kleinste stand van ongeveer 50 graden nog een half uur in de oven rijzen. Daarna gaat de oven op 220 graden en moet het nog zo'n 40 minuten bakken. (foto 10). 


natuurlijker gebakken brood11          natuurlijker gebakken brood12

Als je brood klaar is met bakken, kun je het met de oven uit nog 10 minuten laten nagaren. Nu is je brood klaar om de oven te verlaten en kun je meteen uit de vorm halen en ze laten afkoelen op een rooster (foto 11).
Als je brood goed is afgekoeld kun je ze snijden en eventueel in de diepvries bewaren (foto 12).


Ingrediënten voor 2 broden:

800 gram volkorenmeel
800 gram meergranenmeel
250 gram zelfgemengde granenmix
80 gram meelverbeteraar
2 pakjes verse gist 
1 desertlepel suiker
4 theelepels zout
250ml melk 
ongeveer 750ml waterVanzelfsprekend zijn alle ingrediënten biologisch
Natuurlijk kun je hier zelf variaties op bedenken, erg lekker is bijvoorbeeld om er rozijntjes onder te mengen, of gemengde noten, of olijven in stukjes, of geraspte wortels.
Zorg er altijd voor dat de omgeving waar je je deeg bereid tochtvrij is en aangenaam van temperatuur. Voedsel bereidenTerug naar natuurlijker voedselbereiden.