Voor de zelfvoorziener is de kip bij uitstek een geweldig leuk en nuttig dier.
Het geeft een heerlijk gevoel als je in de tuin bent en je ziet zo'n stel rustig rondscharrelen, en daarbij ruimen ze tijdens dat scharrelen een hoop slakjes en insecten voor je op. Daarnaast trakteren ze je op overheerlijke en eerlijke eitjes.
Sommigen kippenrassen kunnen lang heel goed leggen, andere stoppen er al vrij snel mee.
Je kunt deze dan wegdoen en nieuwekopen, of je kunt ze laten oud worden zonder dat ze je nog op een eitje trakteren, die keuze kun je maken. Wij kiezen ervoor om de kippen 2 jaar te laten scharrelen en van hun eieren broeden we een gedeelte uit.
Van de kuikens die uit deze eieren komen is meestal de helft haan en vanzelfsprekend de andere helft hen.
De meeste hennen houden we dan zelf en een aantal verkopen we. De hanen blijven allemaal bij elkaar in een hok totdat tot het moment dat ze beginnen met kraaien, Dan worden ze geslacht, en tevens worden dan verschillende oudere hennen geslacht.
Het slachten doen we het beste als het al donker is, je hoeft dan namelijk de hoenders niet te vangen, omdat ze allemaal rustig op stok zitten. Zo kun je er zeker van zijn dat ze geen stres hebben, en eigenlijk nog niet eens in de gaten hebben wat er gaat gebeuren. Zorg ervoor dat wat je materiaal betreft goed bent voorbereid, zodat alles soepel verloopt. Probeer niet gehaast of nerveus te zijn.
Als het de eerste keer is dat je gaat slachten doe je er goed aan om als eerste eens bij iemand te gaan kijken hoe het gaat.
Voor ons staat voorop dat het doden van het dier met eerbied snel en goed gebeurt. Dood altijd maar een dier tegelijk en ruim alles op voordat je een nieuw dier haalt om te doden. Ten alletijde moet je voorkomen dat ze kunnen horen of zien wat er gebeurt.
In slachthuizen is dat net het verschrikkelijks van alles, daar staan kratten vol kippen uren in dezelfde ruimte, en zien in die tijd honderden soortgenoten voor zich aan een martelgang ten ondergaan, dat zou in onze ogen dus echt verboden moeten zijn.
Gelukkig gaan wij niet voor de massa, maar voor kwaliteit, en dat kun je alleen maar krijgen door met respect en dankbaarheid met alles wat leeft om te gaan. We weten allemaal dat je 20 hanen niet lang kunt houden, maar de tijd dat je ze houd moet goed zijn.


Werkwijze van het slachten.

Er zijn diverse manieren om een kip op een zo snel mogelijke manier te doden, hieronder worden verschillende methode's besproken, deze zijn allen goed te noemen dwz, het dier niet hoeft te lijden.Voor kleinvee bestaat er het zogenaamde schietmasker, deze cilindervormige pen welke niet op patronen werk maar via een hele strakke veer welke voor gebruik wordt aangetrokken.
Deze pen wordt op de kop geplaats iets boven de ogen in het midden van de kop, zogauw men op de knop drukt schiet er met hoge snelheid een pen in de kop, het dier is nu gelijk buitenbewustzijn.
Direct nadat je het verdoofde dier in de slachttrechter hebt gedaan breng je de halssnede aan (gebruik hiervoor altijd een scherp mes), en laat het dier zo snel mogelijk verbloeden.

 1

Door het dier met de linkerhand aan de poten vast te pakken en de nek met de rechterhand, kan men met een stevige ruk waarbij men tevens de kop naar achter trekt de nekwervels breken. Direct daarna maakt men de hals snede waardoor het hoen snel verbloed.
Zorg ervoor dat je met een scherp mes de halssnede doet en dat hij diep genoeg is voor een snelle verbloeding. Snijd niet te diep en ga al helemaal niet zo ver dat het hoofd er af gaat, hierdoor zou men door de zenuwbanen heen snijden waardoor het dier ondanks het feit dat het niets meer voelt toch hevig gaat spartelen. Velen hebben vroeger dit soort dingen ook wel gezien als men de kop er met de bijl afhakten, onnodig veel gedoe en veel rondspattend bloed wat allemaal zeker niet nodig is.
Om het dier op deze wijze te doden is wel wat meer durf nodig. Men kan ook kiezen voor het doodslaan van het dier. Dit gebeurd doormiddel van het dier met de linkerhand aan de poten vast te pakken en met in de rechterhand een harde ronde stok het dier in een keer bewusteloos te slaan, en vervolgens net als bij de voorgaande methode de halssnede toebrengen.
Dit doen men uiteraard boven een reeds klaargezette emmer, hier laat men het dier even rustig verbloeden, houd het dier altijd even goed vast totdat men vanzelf het lichaam voelt verslappen.


 1

We kunnen de kip nu gaan plukken dit kan handmatig of met een machine.
Één of twee kippen handmatig plukken gaat nog wel maar als het er meer zijn is een plukmachine best een optie, een beetje doe het zelver maakt er zelf één. (Kippen plukvingers)  
Als de kip geplukt is kunnen we de kop verwijderen.
Dit doen we door aan de onderkant van de nek met het mes in te snijden in de richting van de kop.
Met een mes of schaar de kop afsnijden of knippen.

2

De nekwervels kun je nu verwijderen en met je wijsvinger de slokdarm en luchtpijp losmaken.


 3

Tussen de anus en de staart insnijden.
Oppassen dat je de endeldarm niet doorsnijdt.

 4

Rond de anus los snijden.

 5

De anus en de daaraan verbonden ingewanden eruit halen.

6

De spiermaag, longen en het hart volgen dan vanzelf.

 7

Verwijder nu de krop.

Nu kun je de kip goed schoonspoelen met koud water.
Daarna kun je het vlees het beste 1 dag laten besterven, zet de kom in de koelkast of op een koele plaats, zorg er daarbij wel voor dat er geen vliegen of ander ongedierte bij kan komen.
De volgende dag kun je het vlees verder verwerken.
Terug naar natuurlijker slachten.


| Meer

Voor een optimale winkel ervaring maken we gebruik van Cookies.