Om zelf je konijnen te slachten of te laten slachten vraagt misschien om wat moed, maar geloof me je krijgt er een h(eerlijk) stukje vlees voor terug.
Enkele voor en nadelen van het zelf slachten of laten slachten op een rijtje gezet.

Voordelen :

* je weet wat je eet, want je hebt het zelf verzorgd.
               
* Het konijn heeft een langer en mooier leven gehad.

* Je bent niet langer deelgenoot van de zieke bio-industrie.
            
* Het konijn maakt niet mee dat het op een wilde manier uit een draadkooi gevangen 
word en met enkele tientallen in een krat word geduwt en honderden kilometers op   
transport moet om uiteindelijk uitgeput in het slachthuis aan te komen om vervolgens
eerst getuigen te moeten zijn van honderden executie's van soortgenoten alvorens  
zelf geélekrocuteert te worden.

Als je je dieren wilt (laten) slachten moet je tenminste vijf dagen van tevoren geen krachtvoer met een toevoeging tegen de ziekte coccidiosismiddel voeren. Dit staat ook op de zakken. 
Het voeren van kruiden als peterselie en selderij schijnt de smaak van konijnenvlees positief te beïnvloeden. Zorg bij het slachten voor uiterst hygiënische omstandigheden: slacht in een koele omgeving met schone handen en schone, scherpe messen. Houd een emmer koud water en een schone handdoek bij de hand voor het geval je tussentijds je handen moet wassen.

Je kunt een konijn op diverse manieren doden. Een snelle en pijnloze manier is door ontwrichting van de nekwervel. Een handeling die gemakkelijker lijkt dan hij is.Houd met de je ene hand het konijn met de achterpoten omhoog. Plaats de duim van de andere hand op de achterkant van de nek achter de oren. 
Met  de vingers van dezelfde hand houd je de onderkant van de nek vast.
Druk de duim naar beneden en trek het konijn tegelijkertijd met een ruk omhoog.
Een andere methode is het konijn te verdoven door een slag met een stok achter op zijn kop om  onmiddelijk daarna de nekslagader door te snijden en het dier dood te laten bloeden. Tijdens het doodbloeden zal het konijn krachtig spartelen. Om het rondspatten van bloed tegen te gaan, houd je het dier even in een emmer vast.
Maar de meest humane en snelle manier om een konijn te doden is met het gebruik van een schietmasker, deze werkt doormiddel van het aanspannen van een sterke veer en schiet met hoge snelheid bij ontgrendeling een pen in de kop van het dier.
schietmasker slachttang
Het is dan ook direct gedood op een snelle en eenvoudige wijze.
Is het dier eenmaal gedood, dan moet je als eerste handeling de blaas leegdrukken.
Houd het konijn aan de voorpoten vast en wrijf krachtig over zijn buik vanaf de ribbenboog omlaag.
Je zult zien dat de urine afvloeit. Maak vervolgens met een scherp mes een snee achter de achillespezen van beide achterpoten, zodat het konijn hieraan kan worden opgehangen.
Voor het ophangen van een konijn kun je het beste roestvrij stalen S-vormige haken met scherpe punten kopen. Je kunt ook vóór het slachten twee grote nieuwe spijkers op ooghoogte in een houten wand of deur slaan, waaraan je het konijn bij zijn achillespezen kunt ophangen. Het dier hangt met de buik naar je toe en met de kop omlaag.


Het villen doen we door met een vlijmscherp mesvolgens de lijnen die die op de foto's zijn 
aangegeven.

De huid kun je in één keer afstropen. Oude dieren, met name oudere rammen zijn soms moeilijk te villen. Het vel kan erg vast zitten. Bij jongere dieren gaat het villen probleemloos.
Snijd na het villen de kop eraf. Behandel de huid zorgvuldig als je hem wilt gaan looien.Vervolgens moet de buikholte geopend worden. Je verwijdert de darmen, nadat je aan de buitenkant als eerste de anus hebt losgesneden. Pas nu op dat er nu geen keutels in aanraking komen met het vlees. Het levertje legt je op een schoon schaaltje.
Je kunt het opbakken en eten. 
Verwijder het middenrif, de longen, en het hart.
Je kunt nu het konijn van de haakjes of spijkers afhalen waaraan hij heeft opgehangen. verwijder nu de achter en voorpoten. Spoel eventuele haarresten en bloed van het vlees af met koud water.
Maak de bout met een schone theedoek droog. je kunt hem vervolgens in stukken delen om deze voor de maaltijd te gebruiken, of in de diepvries doen.
Slacht afval kunt je het beste onmiddelijk diep begraven in de tuin. Spoel daarna alles af waarop bloed terecht is gekomen.


Terug naar natuurlijker slachten.


| Meer

Voor een optimale winkel ervaring maken we gebruik van Cookies.